Fietsstoeltjes, waar moet je op letten?

FietstoeltjesBij de aanschaf van een fietsstoeltje kun je er maar beter zeker van zijn dat een baby of jong kind veilig vervoert wordt op de fiets. Er zijn ontzettend veel kinderstoeltjes, fietszitjes en –stoeltjes en systemen te vinden waarmee je veilig op pad kunt met je kleintje.

Beschikbare systemen
Op de markt zijn twee systemen te vinden waarmee je een Maxi Cosi of een autostoeltje op de bagagedrager van je fiets kunt bevestigen. Allereerst is er de Baby-Mee van Steco, een beugel waarmee vrijwel ieder stoeltje op de fiets kan worden vastgezet.

Het is belangrijk de draagbeugel van de Maxi Cosi omhoog te zetten wanneer je deze achter op de fiets plaatst. Dit kan een eventuele val breken. Het tweede systeem is de Babybike. Dit is een auto/fietsstoeltje met een verend draagstel waarmee het stoeltje op de bagagedrager bevestigd kan worden. Ook is hierbij een tentje te koop, om de baby te beschermen tegen zon, wind, regen en hagel.

Veiligheid van het fietsstoeltje
Een fietsstoeltje moet veilig zijn en niet ieder stoeltje is even veilig. Zo is een open stoeltje minder veilig dan een stoeltje dat aan de zijkanten en rond de benen gesloten is. Enkele jaren geleden kwamen maar weinig fabrikanten van fietsstoeltjes goed uit de bus na de test van de Consumentenbond. Kinderen konden vaak eenvoudig bekneld taken met de vingers of handen en de voeten konden snel tussen de spaken komen.

Naar aanleiding van de testresultaten hebben veel fabrikanten de producten verbeterd, maar het is altijd aan te raden je voor de koop te laten informeren over de veiligheid en kwaliteit.

Aandachtspunten bij aanschaf
Wanneer je een fietsstoeltje wilt gaan kopen, zijn er diverse zaken waar je aandacht aan moet besteden. Let op dat het stoeltje een stevige rugleuning heeft, voldoet aan de veiligheids- en kwaliteitseisen en het liefst voorzien is van een keurmerk en controleer de gordels en de

positie van de gordels. Let op de verstelbaarheid van de rugleuning en de voetsteunen en controleer of de voetjes vast gezet kunnen worden om te voorkomen dat de voeten tussen de spaken gestoken kunnen worden. Daarnaa

st is het ook goed om de eigen fiets te controleren op scherpe punten of hoeken. Koop je een open fietsstoeltje voor achter op de fiets, kijk dan of er veren onder het zadel zitten waar het kind de vingers tussen kan beknellen. Is dit het geval, dan zijn er zadelveerbeschermers in de handel.

Fietsstoeltje voor of achter
Er zijn fietsstoeltjes beschikbaar om te bevestigen aan het stuur of op de bagagedrager. Eigenlijk is het bij de keuze vooral belangrijk wat je zelf het prettigst vind. Zo zijn er vrouwen die het kind liever achterop vervoeren, omdat zij bang zijn dat de bewegingen van het kind het stuur te veel beïnvloeden en zij geen grip m

eer hebben op de fiets wanneer het kind erg naar links of rechts beweegt. Dit valt echter reuze mee. Kinderen bewegen en dat doen ze zowel voorop als achterop, maar in beide gevallen heeft dit weinig effect op de zogeheten rijvaardigheid. De stoeltjes zijn er zo op gemaakt dat de bewegingen van het kind de fiets niet of nauwelijks beïnvloeden. Wel kan het makkelijker zijn het kind in een stoeltje achterop te plaatsen dan wanneer je deze in het stoeltje aan het stuur moet zetten. Het stuur beweegt mee en kinderen willen soms niet in het zitje plaats nemen, waardoor het erg lastig kan zijn. Achterop staat het stoeltje compleet stil, zeker wanneer de fiets op een goede standaard of in een rek staat.

Enkele aanraders
De Bobike Mini is geschikt voor kinderen van 1 tot 3 jaar en wordt gemonteerd op de stuurpen, waardoor het kind voor je zit en om zich heen kan kijken. De GMG T11 is een praktische fietsstoel voor kinderen vanaf negen maanden tot een gewicht van 15 kilo. Ook hierbij zit het kind voor je en wordt het beschermd door een windscherm. Met de Bobike Maxi zit het kind achterop, met de rijrichting mee. Deze stoeltjes zijn geschikt voor kinderen tot een gewicht van 25 kilo. Het Hamax Kiss achterzitje heeft een stevige structuur en is geschikt voor kinderen tussen de negen maanden en de zes jaar. De Hamax Sleepy is een vergelijkbaar model, maar met een verstelbare rugleuning, zodat het kind tijdens de rit kan slapen.